CANLI BLOG | Mısır, Gazze’ye sınırlı sayıda yardım TIR’ı girmesi için Refah kapısını açacak; Biden cuma gününe işaret etti

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden’ın “destek” için İsrail’e gerçekleştirdiği ziyaretteki temaslarının ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, 20 TIR’a kadar kadar yardımın Refah Sınır Kapısı’ndan abluka altındaki Gazze’ye girmesine izin vereceklerini duyurdu. Biden, yardımların cuma günü itibariyle Gazze Şeridi’ne ulaşmaya başlayabileceğini ifade etti. 

İsrail, yardımlar Hamas’a ulaşmadığı sürece teslimatı engellemeyeceğini açıkladı.

Öte yandan, insanların Refah üzerinden Gazze’den çıkabilmesi için bir formülden söz edilmedi. Biden, “İnsanları oradan çıkaracağız, ama şu anda detaya girmeyeceğim” dedi. 

Refah Sınır Kapısı’nın Gazze tarafından birçok insan beklerken, Mısır tarafında ise yardım dolu tırlar sıraya girdi. 

Britanya Başbakanı Rishi Sunak’ın perşembe günü erken saatlerde İsrail’de olması bekleniyor. Biden’dan sonra ülkeye giden Sunak, mevkidaşı Binyamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog ile görüşecek. 

Dünyada salı günü Gazze’deki El Ehli Baptist Hastnaesi’ne yapılan saldırının yankıları sürüyor. Hamas saldırıdan İsrail’i sorumlu tutarken, İsrail de Gazze’deki ikinci en büyük militan grup İslami Cihad’ı sorumlu tutuyor.

İsrail resmi devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne kara operasyonu yapmak için hazırlıklarını tamamladığını duyurdu.

İşte savaşın 12. gününde dakika dakika öne çıkanlar…*

07.59 | İsrail ordusu, gece boyunca Gazze Şeridi’ne saldırmaya devam ettiğini belirtti. 

İsrail, Halkın Direniş Komiteleri’nin silahlı kolunun başında bulunan Rafat Harev Hossein Abu Hala’yı da öldürdüklerini belirtti. 

07.48 | Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, savaşın başlamasından bu yana öldürülen Filistinli sayısının 3 bin 478 olduğunu belirtti. 

06.20 | Biden: Yardım cuma günü ulaşabilir

Biden, yol tamiri gerektiğini belirterek, yardımın tahminen cuma gününe kadar Mısır’dan Gazze’ye geçmeyeceğini ifade etti. 

ABD lideri, “Yolu yamalayacaklar, TIR’ların geçebilmesi için çukurların kapatılması lazım. (Perşembe günü) 8 saat kadar sürmesini bekliyorlar. O yüzden büyük ihtimalle cumaya kadar bir şey geçemeyecek” dedi.

20 kamyonun “ilk etabı” oluşturduğunu belirten Biden, toplamda 150 civarı TIR’ın beklediğini ifade etti; onların geçip geçmeyeceğinin “işlerin nasıl gideceğine bağlı olduğunu” söyledi.

04.56 | Mısır, Gazze’ye yönelik insani yardım için sınırı açmayı kabul etti; İsrail yardımları engellemeyeceğini duyurdu

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’e gerçekleştirdiği ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, Gazze’ye sınırlı miktardaki insani yardımın ulaştırılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Biden, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi’nin Rafah sınır kapısını açarak 20 kamyonun girişine izin verdiğini belirtti. İsrail, yardımların Hamas’a ulaşmadığı sürece teslimatı engellemeyeceğini açıkladı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ahmed Fehmi tarafından yapılan açıklamada, “Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ve ABD Başkanı Joe Biden, insani yardımın Refah aracılığıyla Gazze Şeridi’ne sürdürülebilir bir şekilde ulaştırılması konusunda anlaştı” dedi. Ancak Fehmi teslimatla ilgili herhangi bir tarih belirtmedi.

İki lider arasındaki görüşmeye ilişkin açıklamada, yardımın iki ülkenin ilgili makamları ve uluslararası insani yardım grupları tarafından Birleşmiş Milletler’in gözetiminde koordine edileceği belirtildi. Uluslararası yardım kuruluşları, Gazze’ye yapılacak insani yardımın acil olduğunu belirtiyor.

04.45 | İngiltere Başbakanı Sunak, İsrail’e gidiyor

Sunak seyahatinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşecek. İki gün sürecek Orta Doğu ziyaretinde Sunak’ın bölge ülkelerini de ziyaret etmesi bekleniyor. İngiltere Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada Sunak’ın “Hamas’ın acımasız terör saldırısının sonucu olarak İsrail ve Gazze’deki kayıplar için başsağlığı dileyeceği” ifade edildi.

Sunak, seyahatiyle ilgili olarak “Tüm sivil ölümleri birer trajedi. Hamas’ın korkunç terör eylemi sonrasında çok sayıda insan hayatını kaybetti” ifadelerini kullandı.

04.00 | WAFA ve El Cezire’nin haberine göre; Gazze’de UNRWA’ya ait bir okula yakın nokta vuruldu

El Cezire ve WAFA’nın aktardığına göre, Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerini ve içinde evlerini terk eden insanların sığındığı Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) ait bir okulun yakın noktası vuruldu. Birçok başka yerin daha vurulduğu saldırılarda 43 insan hayatını kaybetti. 

AA’nın WAFA’ya dayandırdığı haberde ise, saldırının İsrail savaş uçakları tarafından düzenlediği ve okulun, Han Yunus Kampı’ndaki Havuz bölgesinde evlerini terk edenlerin sığındığı okul olduğu bildirildi. Habere göre, hava saldırıları sonucu ölenlerin ve yaralananların olduğu belirtildi. AA’nın aktardığına göre, WAFA’nın bir başka haberinde ise Han Yunus’un güneyinde bulunan bir ailenin evinin hedef alındığı bildirildi. Hava saldırısı sonucu, aralarında 7’si çocuk olmak üzere en az 9 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, bakanlığın resmi Facebook sayfasında yaptığı paylaşımda, Han Yunus ve Mısır sınırına yakın Rafah bölgesine yönelik düzenlenen hava saldırılarında iki evde 20 kişi hayatını kaybetti.

Haberlerde, İsrail savaş uçaklarının Gazze’nin Cibalya bölgesin vurduğu evde 13 Filistinlinin hayatını kaybettiği ve çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan 15 kişinin de yaralandığı belirtildi.

TIKLAYIN – WAFA ve El Cezire: İsrail savaş uçakları, Gazze’deki birçok yerin yanı sıra UNRWA’ya ait bir okula yakın noktayı vurdu

02.46 | İsrail devlet televizyonu: Ordu Gazze’ye kara harekatı hazırlıklarını tamamladı

İsrail resmi devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne kara operasyonu yapmak için hazırlıklarını tamamladığını duyurdu.

KAN’ın haberinde, Gazze sınırı bölgesinde üç günden bu yana İsrail ordusu ile Hamas arasında herhangi bir çatışma yaşanmadığı belirtildi.

AA’nın dayandırdığı haberde, kuvvetlerin hareketi ve konumlandırılması da dahil olmak üzere tüm gelişmelerin, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne girmek için hazırlıklarını tamamladığını gösterdiği ifade edildi. Haberde, Gazze’ye yapılacak kara harekâtının, savaşın “Yahudi yerleşim birimlerinin silahlı Filistinlilerden temizlenmesinden sonraki” ikinci aşaması olduğu aktarıldı.

02.38 | İsrail Savaş Kabinesi: Gazze Şeridi’ne kara harekatı kaçınılmaz

İsrail Savaş Kabinesi’nin, toplantıya katılan ABD Başkanı Joe Biden‘a, “Gazze Şeridi’ne kara harekatından kaçışın olmadığını” bildirdiği belirtildi. İsrail Kanal 12 televizyonunda, Biden’ın katıldığı İsrail Savaş Kabinesi toplantısına ilişkin yeni ayrıntılar yayımlandı.

AA’nın aktardığına göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu‘nun da bulunduğu toplantıda, Biden’a Gazze’ye kara harekatı yapmaktan başka çarenin olmadığının iletildiği aktarıldı. İsrail’in Gazze’deki Hamas’a ezici bir zafer elde etmemesi durumunda Tel Aviv’in Orta Doğu’daki konumunun zarar göreceği aktarılan Biden’ın ise Kabine’ye, “ABD’nin Gazze’de İsrail’in herhangi bir kara harekatına destek olacağı” sözünü verdiği vurgulandı.

Toplantıya İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, Ultra Ortodoks Yahudi Şas Partisi lideri Arya Deri, İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi ve eski Savunma Bakanı Benny Gantz katıldı.

01.25 | Cezayir Futbol Federasyonu, İsrail’in Gazze’deki saldırılarından dolayı tüm sportif faaliyetlerini askıya aldı

Cezayir Futbol Federasyonu, İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırısının bir sonucu olarak, Filistin halkıyla dayanışma amacıyla tüm faaliyetlerini bir sonraki duyuruya kadar askıya aldığını açıkladı.

Federasyon’dan yapılan yazılı açıklamada, “Cezayir Futbol Federasyonu (FAF), kardeş Filistin halkıyla dayanışma ve Gazze’ye yönelik saldırılarda şehit düşenlerin hatırasına saygı amacıyla tüm futbol müsabakalarını bir sonraki aşamaya kadar askıya alma kararı aldı” ifadelerine yer verildi.

01.08 | Britanya Başbakanı Sunak, İsrail’e gidecek, Dışişleri Bakanı Türkiye’yi ziyaret edecek 

BBC’nin haberine göre; Britanya Başbakanı Rishi Sunak, bu sabah saatlerinde İsrail’i ziyaret edecek.

Sunak, İsrail Başbakanı Netanyahu ve İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşecek. İki gün sürecek Orta Doğu ziyaretinde Sunak’ın bölge ülkelerini de ziyaret etmesi bekleniyor. Britanya Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre; Sunak’ın “Hamas’ın acımasız terör saldırısının sonucu olarak İsrail ve Gazze’deki kayıplara başsağlığı dileyeceği” ifade edildi. Başbakan, “mümkün olabildiğince çabuk” bir biçimde Gazze’ye insani yardımın da sağlanması için baskı uygulayacak.

Dışişleri Bakanı James Cleverly de ilerleyen günlerde Mısır, Türkiye ve Katar’ı ziyaret edecek.

00.48 | İspanya Sosyal Haklar Bakanı Belarra: İsrail ile diplomatik ilişkiler askıya alınmalı

İspanya Sosyal Haklar Bakanı Ione Belarra, İsrail’in Filistin halkına “planlı soykırım” uyguladığı gerekçesiyle diplomatik ilişkilerin askıya alınması gerektiğini söyledi. 

Bakan Belarra, “Bugün (hükümetteki) ortağımız Sosyalist İşçi Partisinden (PSOE) İsrail tarafından Filistin halkına karşı yürütülen bu planlı soykırıma karşı mücadelede daha ciddi davranmamızı istedim. Bunun için de İsrail devletiyle diplomatik ilişkilerimizi acilen askıya almamız gerektiğine inanıyorum” dedi. 

00.31 | Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin sınırı açmayı ve 20 kamyonun geçmesini kabul ettiğini söyledi

ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi‘nin insani yardımları taşıyan yaklaşık 20 kamyonun Gazze’ye ulaşması için Refah Sınır Kapısı’nı açmayı kabul ettiğini söyledi.
 
00.29 | Hollanda’daki Filistin’e destek gösterisine polis müdahalesi 
 
Hollanda Lahey’deki Filistin’e destek gösterisine polis müdahale etti.  Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) önündeki gösteriye 500’den fazla kişi katıldı.  Polisle grup arasında gerginlik çıktı. Grup, polise havai fişek attı.  Gözaltına alınan kişi sayısına ilişkin açıklama yapılmadı. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir