Türkiye’de enerji dönüşümü… Rüzgar ve güneş yerli kömürü geride bıraktı!




Türkiye’de Enerji Dönüşümü: Rüzgar ve Güneş Yerli Kömürü Geride Bıraktı

Türkiye’de Enerji Dönüşümü: Rüzgar ve Güneş Yerli Kömürü Geride Bıraktı

Küresel enerji düşünce kuruluşu Ember’ın yayınladığı ‘Türkiye Elektrik Görünümü’ raporu, Türkiye’de rüzgar ve güneş enerjisinin yerli kömürden daha fazla elektrik ürettiğini ortaya koyuyor. 2024 yılında rüzgar ve güneş enerjisi 62 TWh enerji üreterek yerli kömürün önüne geçti. Ember Türkiye ve Kafkaslar Bölge Lideri Ufuk Alparslan’a göre bu durum, rüzgar ve güneş enerjisinin ülkenin enerji güvenliğinin önemli bir parçası haline geldiğini gösteriyor.

Ember’in raporuna göre, rüzgar ve güneş enerjisinin payı yüzde 18’e ulaşarak ilk kez yerli kömürün tarihi zirvesini geçti. Güneş enerjisinden elektrik üretiminde yüzde 39’luk artış gözlemlenirken kömürün elektrik üretimindeki payı yüzde 35,6’ya düştü.

Hidroelektrikten Üretilen Elektrik Arttı

Hidroelektrik, 2024 yılında toplam elektrik üretiminin yüzde 22’sini karşıladı. Ancak hidroelektrik üretimindeki dalgalanmalar nedeniyle rüzgar ve güneş enerjisi gibi tamamlayıcı kaynakların desteklenmesi gerekiyor. Hidroelektrik santralleri 2024 yılında 2023’e kıyasla yüzde 17 daha fazla elektrik üretti.

Raporda, Türkiye’nin yeni 2035 hedeflerine ulaşabilmesi için rüzgar ve güneş enerjisinin hızla artması gerektiği vurgulanıyor. Enerji dönüşümü için rüzgar ve güneş kurulumlarının artırılması önem taşıyor.


Related Posts

Polonya Büyükelçisi Lang: Türkiye’nin savunma sanayisi ile işbirliği geliştirilecek

Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Przemyslaw Lang, Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesini takdir ederek, gelecekte bu alanda güçlü bir işbirliği yapılmasını beklediğini belirtti. Lang, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda mükemmel olduğunu ve ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Polonya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ve gümrük birliği sürecini hızlandırma çabalarına da tam destek verdiklerini söyledi.

ASO Başkanı Seyit Ardıç: Ekonomide güven algısına zarar verecek gelişmelerin uzağında kalmalıyız

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, dünya ekonomisinin yeniden şekillendiği bir dönemde Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için güven ortamının güçlendirilmesi ve yatırımcılar için uygun iklimin sağlanması gerektiğini söyledi. Ardıç, enflasyonla mücadelede kontrolün kaybedilmemesi, gıda arzının güvence altına alınması ve sanayide dijital dönüşümün hızlandırılması çağrısında bulundu.

5 milyon TL’nin 1 aylık getirisi rekor kırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son faiz artışı sonrası bankalar, mevduat faizlerinde rekabeti yeniden kızıştırdı. Özellikle yüklü birikimi olanlar için bankaların sunduğu yüksek faiz oranları dikkat çekerken, 5 milyon TL’nin 1 aylık vade sonunda sağlayacağı kazanç adeta uçuşa geçti.

Trump: Çin’den önemli bir adım gelmezse tarifeleri düşürmeyeceğiz

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’den “önemli bir şey” alınmadığı sürece gümrük tarifelerinin düşürülmeyeceğini açıkladı. Piyasalarda tarifelere uyum sürecinin başladığını belirten Trump, yeni bir vergi ertelemesinin de gündemde olmadığını vurguladı.

S&P, Türkiye’nin kredi notunu teyit etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Ne dolar ne altın: İşte rekor kıran yatırım aracı

Altına olan yoğun ilgi, Borsa İstanbul’da işlem gören altın sertifikalarını fiziki altının yüzde 21 üzerine taşıdı. Dijital erişim kolaylığı, vergi avantajı ve güvenli liman arayışı, yatırımcıyı bu enstrümana yöneltti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir