Sağlığınız tehlikede olabilir: Klima kullanırken bunlara dikkat!

Uzmanlara göre, klima yoluyla bulaşan en önemli hastalık olan bir bakterinin sebep olduğu “lejyoner hastalığı” olarak da bilinen hastalık, klimaların filtre sistemlerinde çoğalarak ortam havasına dağılan Legionella Pneumophila adlı bakteriden kaynaklanmaktadır. Salgınlar genellikle otellerde ve hastanelerde görülse de, tek tek vakalar da bildirilmiştir. Şu ana kadar insandan insana bulaştığına dair bir veri bulunmamaktadır. Hastalık özellikle vücut direnci düşük kişilerde rahatça yerleşebilir. Özellikle şeker hastaları, alkolikler, kemoterapi hastaları ile kronik böbrek ve akciğer hastalığı olan kişilerde daha yüksek oranda görülür. En yaygın risk faktörü ise sigara içimidir.

Uzmanlar, özellikle iyi temizlenmeyen klimalarda üreyebilecek küf mantarlarının alerjik rinit ve astım gibi sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. Araçlardaki klimaların doğru kullanılmamasının ise sinüzit, kulak iltihapları ve yüz felci gibi sorunlara neden olabileceği üzerinde duruluyor. Bu nedenle, araçlarda klima kullanırken havanın direkt yüze ve göğse değil, ön cama doğru yönlendirilmesinin bu tür sorunları önleyebileceği vurgulanıyor.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybı, kalp krizine yol açıyor

Yaz mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte, hava sıcaklıkları ülke genelinde normalin üzerine çıktı. Uzmanlar, aşırı sıcakların terlemeyle birlikte vücutta sıvı kaybına yol açarak kalp krizi riskini artırabileceğini belirtiyor.

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

İstanbul’da kene alarmı… Bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırması vakası yaşandı!

İstanbul’da bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırığı vakası kayıtlara geçti. Vakaların büyük kısmı ilkbahar ve yaz aylarında görüldü. Yetkililer, kene teması sonrası erken müdahalenin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Hareketsiz kalan yandı, dar kıyafet tehlikeli

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.

“Dondurmayı çözdürdükten sonra tekrar dondurucuya koymayın”

“Dondurmayı çözdürdükten sonra tekrar dondurucuya koymayın”