Bakan Bolat, ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi

Bakan Bolat: Cari İşlemler Dengesi Mart Ayında Olumlu Yönde Değişti

Bakan Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan mart ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi.

Cari işlemler hesabındaki olumlu gelişmenin mal ve hizmetler ihracatındaki artışların etkisiyle martta da devam ettiğini belirten Bolat, martta cari işlemler açığının mal ihracatındaki artışın etkisiyle geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 1 gerilemeyle 4 milyar 87 milyon dolar olduğunu ifade etti.

Bolat, geçen yıl martta 26,4 milyar dolar olan yıllıklandırılmış cari işlemler açığının bu yılın aynı döneminde 12,6 milyar dolara düştüğüne işaret ederek, “Küresel ekonomideki korumacılık eğilimleri ve dış ticaret politikalarındaki artan belirsizliklerin yoğunlaştığı bir dönemde, cari işlemler açığında düşüş gerçekleşmiştir.” değerlendirmesinde bulundu.

Altın ve enerji hariç cari işlemler dengesinin martta 1,5 milyar dolarla fazla verdiğini bildiren Bolat, yıllıklandırılmış bazda hizmet ihracatının martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,5 artışla 115,9 milyar dolara yükseldiğini belirtti.

Bolat, mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik desteklerin Bakanlıkça uygulandığının altını çizerek, şunları kaydetti: “Desteklerle yıllıklandırılmış mal ve hizmet ihracatı toplamı, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 artışla 379,3 milyar dolara yükseldi. Ticarette artan korumacı eğilimler, Avrupa Birliği’ndeki zayıf ekonomik görünüm ve tarife artışlarının getirdiği belirsizliğin hakim olduğu küresel konjonktürün de etkisiyle cari işlemler açığının bu yıl genelinde yukarı yönlü seyredeceği bekleniyor. Bununla birlikte Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın (GSYH) içindeki payı tarihsel ortalamanın altında kalmaya devam edecektir. Hükümet olarak mal ve hizmet ihracatını artırmaya ve yerli üreticiyi korumaya yönelik politikalarımızı kararlılıkla sürdürerek, cari işlemler hesabında istikrarlı bir seyir sağlanacak ve makroekonomik istikrar güçlendirilecektir. Üretim, yatırım, istihdam, ihracat, adil bölüşüm ve katma değerli üretim önceliklerinde oluşturulan kalkınma stratejimizle önümüzdeki dönemde Türkiye ekonomisini bölgesinde ve küresel arenada cazibe merkezi olarak öne çıkarmak amacıyla çalışmalarımızı, Cumhurbaşkanı’mızın önderliğinde, kararlılıkla sürdüreceğiz.”

 

Related Posts

2025 1. dönem geçici vergi ödemesi ne zaman? Geçici vergi nasıl hesaplanır, oranı ne kadar?

Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, üç aylık kazançları üzerinden ödedikleri geçici verginin 2025 yılı 1. dönemine ilişkin ödeme tarihleri ve hesaplama ayrıntıları merak ediliyor. Peki, 2025 1. dönem geçici vergi ödemesi ne zaman? Geçici vergi nasıl hesaplanır, oranı ne kadar?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Adem’den yaş çay fiyatına tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, 2025 yılı için açıklanan yaş çay alım fiyatıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Açıklanan rakamlar üreticiye değil, enflasyonla makyajlanan piyasa algısına hizmet ediyor. Gübre, mazot, işçilik gibi temel girdilerde yaşanan fahiş artışlar karşısında bu fiyat, üreticinin sırtına yük bindirmekten başka bir anlam taşımıyor” dedi.

Dünya devi firma harekete geçti, Türkiye’de 2 bin kişi işe alınacak! Her yaştan alım yapılacak

Kurulduğu 1986 yılından günümüze Türkiye’nin önde gelen hızlı servis ve restoran zincirlerinden olan McDonald’s Türkiye’de yeni işe alım kampanyasını duyurdu. Buna göre, yaz aylarında 2 bin kişiyi istihdam etmeye hazırlanan şirket, farklı yaş …

Sahada destek toplumda ‘etki’

Bazı şirketler, sporu sadece bir faaliyet alanı olarak değil, aynı zamanda topluma insana ve geleceğe yapılan bir yatırımın aracı olarak görüyor. Bence bu yaklaşım son derece doğru ve değerli. Spora ve sporcuya destek sağlanmasının, şirketlerin sosyal sorumluluk ajandalarında son dönemde daha üst sıralara çıktığını büyük memnuniyetle gözlemliyorum.

Kakao krizi derinleşiyor: Bazı çikolata ürünlerine zam yapılacak

Kakao maliyetlerindeki keskin artış, Nestle’yi ABD’de bazı çikolata ürünlerinin fiyatlarını yükseltmeye zorluyor. Şirket, maliyet baskılarına karşı tüketici fiyatlarında düzenlemeye gideceğini açıkladı.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş