Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), fiziksel ve sanal POS cihazları üzerinden gerçekleştirilen ödemelerde ortaya çıkan kayıtdışılığı önlemek amacıyla yeni bir adım atıyor. Bu doğrultuda Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağı hazırlandı.
Yeni düzenleme ile mal ve hizmet sunan mükelleflerin, kendilerine tahsis edilen ödeme sistemlerini başka mükelleflere kullandırmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
YENİ NESİL ÖDEME CİHAZI ZORUNLULUĞU GELİYOR
Taslağın yürürlüğe girmesiyle beraber, perakende mal teslimi veya hizmet sunumu yapan mükellefler için bazı zorunluluklar devreye alınacak. Basit usule tabi olanlar ve toptancılar gibi kapsam dışında bırakılanlar dışında, mükelleflerin EFT-POS özelliğine sahip yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmaları gerekecek.
Bu cihazlar, ödeme belgesini (slip) ve mali belgeyi (fiş) tek belge halinde düzenleyebilecek. Böylece belgeler arasında tutarsızlık önlecek.
ORTAK POS KULLANIMINA SIKI TAKİP
Denetimlerde, bazı mükelleflerin başka mükelleflere ait cihazlar üzerinden tahsilat yaptığı tespit ediliyor. Bu durum, gelir kaybına ve haksız gider yazımına neden olabilir. Bundan dolayı, yeni tebliğ ile bu tür uygulamaların önüne geçilecek ve ödeme sistemlerinin usule uygun kullanılması sağlanacak.
TİCARİ HAYATTA KAYITDIŞILIK ÖNLENECEK
Genel Tebliğ taslağı ile mevcut ticari uygulamaların sürdürülebilirliği korunurken, kayıtdışı işlemlerin önlenmesi hedefleniyor. Perakende satış yapan ve kapsam dışında olmayan mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz ya da güvenli mobil ödeme sistemi kullanmaları gerekecek.
Bu kapsamda, söz konusu mükelleflerin başka şahıslara ait cihazları kullanmalarına veya seyyar EFT-POS verilmesine izin verilmeyecek.
POS CİHAZI SADECE KENDİ ADINA KULLANILABİLECEK
Ödeme kabul eden cihazlardaki POS uygulamaları, yalnızca mükellefin kendi adına banka ya da ödeme hizmet sağlayıcısıyla yaptığı üye iş yeri anlaşması kapsamında temin edilen cihaz ya da uygulamalar olacak.
Bayilik sistemi kapsamında ise, bayi ve ana firma ilişkisine dair istisnalar tanınacak.
BAYİLİK SİSTEMİNE DÜZENLEME
Bayilik ya da benzeri ticari ilişki çerçevesinde, bayilere ait cihazlara ana firmaya ait finansal hesapların tanımlanmasına olanak sağlanacak. Bunun için bazı şartların sağlanması gerekiyor: Türkiye genelinde en az 30 bayi, geçerli bir bayilik sözleşmesi, slip bilgilerine ana firmanın bilgileri eklenmesi ve tüm tahsilatların Gelir İdaresi’ne bildirilmesi şart koşulacak.
Ayrıca, bu şartlar sağlandığı takdirde, bayiye ait cihazlara ana firmaya ait POS uygulaması kurulabilecek.
E-TİCARETTEKİ MÜKELLEFLER İÇİN YENİ KURALLAR
Elektronik ticaret dışındaki işlemlerde sanal POS kullanımı sınırlandırılacak. Ancak e-ticaret yapan ve sipariş alan hizmet sağlayıcılar, aracı platformların konumlandırdığı sanal POS cihazlarıyla tahsilat yapabilecek.
Bankalar ve ödeme hizmet sağlayıcıları, mükelleflere doğru cihaz ve sistemleri sunmakla yükümlü olacak. Ayrıca, bu sistemlerin amacına uygun kullanılmasını izleyerek gerekirse müdahalede bulunacak.