“Dondurmayı çözdürdükten sonra tekrar dondurucuya koymayın”

Uzman Diyetisyen Edanur Usta: Dondurmayı Bilinçli Tüketin!

Yaz aylarının vazgeçilmezi dondurmanın sağlık üzerindeki etkileri hakkında bilgi veren Diyetisyen Edanur Usta, dondurmanın dengeli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Yüksek oranda şeker ve doymuş yağ içeren dondurmaların tüketiminin insülin direnci, karaciğer yağlanması ve obezite gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Usta, dondurma tercihinin güvenilir üreticilerden, içeriği bilinen ve uygun şekilde saklanmış ürünlerden yana yapılması gerektiğini söylüyor. Dondurmanın -18 derecede saklanması ve bir kez çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiğini hatırlatan Usta, dondurmanın sağlık açısından önemli bir besin olduğunu ifade ediyor.

Yaz Aylarının Vazgeçilmezi: Dondurma

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte insanlar dondurma tüketmeye başladı. İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Edanur Usta, yanlış tüketildiği takdirde sağlık sorunlarına yol açabilecek olan dondurma hakkında önemli bilgiler veriyor. Dondurmanın köklü bir geçmişi olduğunu belirten Usta, Türk mutfağına dondurmanın 1800’lü yıllarda Kahramanmaraş’ta ulaştığını açıklıyor.

Dondurma İçeriği ve Etkileri

Dondurmanın ana malzemeleri süt, şeker ve saleptir. Günümüzde ise çeşitli katkı maddeleri, renklendiriciler ve aroma vericiler içeren farklı dondurma çeşitleri de üretilmektedir. Besleyici içeriğinin yanı sıra dondurmanın sağlık üzerindeki etkileri de önemli bir konu. Dyt. Usta, dondurmanın süt içeriği sayesinde dopamin ve serotonin gibi mutluluk hormonlarının salınımını tetikleyebileceğini belirtiyor.

Dondurma Tüketiminde Porsiyon Kontrolü Önemli

Porsiyon kontrolünün dondurma tüketiminde oldukça önemli olduğunu vurgulayan Usta, içeriğinde yüksek oranda şeker bulunan dondurmaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade ediyor. Besin etiketlerini okumanın önemine dikkat çeken Usta, dondurma tercihinin güvenilir üreticilerden yana yapılması gerektiğini söylüyor. Ayrıca dondurmanın -18 derecede saklanması ve bir kez çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiğini hatırlatıyor.

Evde Dondurma Yapımı

Dyt. Usta, evde kolayca dondurma yapabileceğimizi belirtiyor. Dondurulmuş meyvelerle, yoğurt, süt veya krema kullanarak sağlıklı ve lezzetli bir alternatif elde edebileceğimizi söylüyor. İsteğe bağlı olarak bal, kakao parçacıkları veya limon kabuğu rendesi ekleyerek kendi dondurmamızı hazırlayabileceğimizi açıklıyor.

Kaynak: DHA

Related Posts

Evde kavanozda hep bir köşede bekleyen atıştırmalık aslında şifa deposuymuş

Hemen hemen her evde bulunan beyaz leblebi sanıldığından çok daha fazla insan sağlığına faydası bulunuyor.

Kolesterol bildiğiniz gibi değil

Damar sertliği ve kalp krizi dendiğinde akla hemen LDL yani kötü kolesterol gelir. Tek suçlu gibi düşünülür… Oysa LDL yüksekliği, bu sorunların nedenlerinden sadece biridir… Çünkü başka tehlikeler de vardır.

Yaza Özel Göz Hastalıkları

Yaza özel göz hastalıklarını açıklayan uzmanlar, güneş, deniz, havuz suyu ve polen kaynaklı hastalıklar hakkında bilgi verdi. 

Uzmanı uyardı: Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybı, kalp krizine yol açıyor

Yaz mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte, hava sıcaklıkları ülke genelinde normalin üzerine çıktı. Uzmanlar, aşırı sıcakların terlemeyle birlikte vücutta sıvı kaybına yol açarak kalp krizi riskini artırabileceğini belirtiyor.

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Sağlığınız tehlikede olabilir: Klima kullanırken bunlara dikkat!

Uzmanlar, sıcak havalarda konforlu olabilmek ve verimli çalışabilmek için kullanılan klimaların aynı zamanda insan sağlığı açısından ciddi sorunlara da yol açabildiğini belirtti.