Ulaşımda afet bölgesine 51,1 milyar TL’lik yatırım

ANKARA (İGFA) – Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin 2. yılında yazılı açıklama yaptı.

Bakan Uraloğlu, 11 ili etkileyen depremlerin ardından ulaştırma ve haberleşme altyapısına yönelik çalışmalar ve gelinen aşama hakkında bilgi verdi.

Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin ardından ilk andan beri sahada olduklarını belirten Bakan Uraloğlu, bölgenin fiziksel koşullarının iyileştirilmesi ve hasarlarının giderilmesi amacıyla 39,5 milyar lira yatırım ile 11,6 milyar lira cari olmak üzere 51,1 milyar lira harcama yaptıklarını söyledi.

YOL AĞININ YÜZDE 98’’İ ZARAR GÖRMEDİ

Bakan Uraloğlu, 6 Şubat depremleri sonrasında 68 bin 550 kilometrelik yol ağının 9 bin 176 kilometresinin deprem bölgesinde olduğunu ve bu kesimin sadece yüzde 2’’sini oluşturan 184 kilometrelik kısımda hasar oluştuğunu anımsatarak, 11 ildeki yol ağının yüzde 98’inin depremden herhangi bir zarar görmediğini ifade etti.

Deprem bölgesinde kalıcı deprem konutlarının yapımı sürerken bu bölgelerin bağlantı ve imar yollarının ise Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığını belirten Bakan Uraloğlu, “”Bu kapsamda 8 ilde 26 ayrı kesimde toplam 336 kilometre uzunluğunda bağlantı ve imar yolunun, altyapılarıyla birlikte imalatlarına süratle başlanmış olup çalışmalar devam etmektedir. 142 kilometrede ise çalışmalar tamamlandı” dedi.

VAGONLAR DEPREMZEDELERİN HİZMETİNE AÇILDI

Demiryolu ile bölgeye 450 yolcu treni ile afetzedelerin yanı sıra gönüllü, doktor ve askerî personelin de aralarında bulunduğu 77 bin 974 yolcuyu taşıdıklarını anımsatan Bakan Uraloğlu, ““171 tren ve 3 bin 164 vagonla bölgeye insani yardım malzemesi ile konteyner, iş makinası ve kömür gibi vatandaşlarımızın ve bölgemizin ihtiyacı olan her şeyin bölgeye ulaşmasını sağladık. Vatandaşlarımızın barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla toplam 4 bin 767 kişinin konaklamasına imkân sağlayan 64 yolcu vagonu, 4 dizel tren seti ve 3 elektrikli tren setinden oluşan tren setleri ve vagonlarını hizmete açtık” dedi.

Mersin-Adana-Toprakkale, Toprakkale-İskenderun, Malatya-Yolçatı gibi bin 275 kilometrelik demiryolu hattının hasar gördüğünü anımsatan Bakan Uraloğlu, depremin ardından hızla yapım onarım çalışmalarına başladıklarını kaydetti. Bakan Uraloğlu, ““Bin 60 kilometrelik hattaki çalışmaları tamamlayarak demiryolu işletmeciliğine açtık. Malatya – Gölbaşı – Narlı – Nurdağı kesiminde de çalışmalara 2 etap halinde devam ediyoruz. Gölbaşı – Narlı – Nurdağı kesimindeki çalışmaları tamamladık. Gölbaşı – Malatya arasında yüzde 98 ilerleme kaydederek sona yaklaştık” diye konuştu.

Afetin ilk dakikalarından itibaren, sivil havacılık paydaşlarıyla birlikte hem insani yardım hem de yoğun tahliye uçuşlarının gerçekleştirilmesini sağladıklarını anlatan Bakan Uraloğlu, Hatay Havalimanı’nın 3 bin metrelik pistinde depremden dolayı ağır hasar oluştuğunu anımsattı. Bakan Uraloğlu, ““9 Şubat’tan itibaren yalnızca görerek uçuş şartlarında ambulans, insani yardım, VIP ve askeri amaçlı olmak üzere helikopter uçuşlarına, 12 Şubat 2023 tarihi itibarıyla da insani yardım, ambulans ve askeri uçak trafiğine açtık. Sonrasında da altyapının inşası için gerekli çalışmaları başlattık. 3 bin metre uzunluğundaki en geniş gövdeli uçakların dahi inebileceği şekilde yaptığımız pist çalışmalarına aralıksız devam ediyoruz.” diye konuştu.

Bakan Uraloğlu ayrıca, üç yolcu gemisinde bin 800 depremzedenin konakladığını, bin 400’e yakın kalıcı baz istasyonunun kurulumun sağlandığını, 43 Bin 350 adet yardım kolisinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını belirtti.

Related Posts

Kilosu 500 liraya dayandı: Bu yıl sadece yurt dışından Türkiye’ye getirilecek

Artvin’de 30 yıldır pazarcılık yapan Dursun Noyan, “Şu anda kirazın kilosu 400 ila 500 lira arasında. Normalde pazarda marketin yarı fiyatına satardık ama artık bu mümkün değil. Bu yıl yerli kiraz yok, yurt dışından gelecek. Hava şartları kötü geçti, don vurdu. Amasya’dan hiç kiraz gelmedi. Mersin ve Adana’dan gelen az miktarda kiraz ise pahalıya mal oluyor” dedi

Yaban mersini hasadı, don nedeniyle verim kaybıyla başladı

Edirne’de 4 yıldır yaban mersini üreticiliği yapan emekli ziraat yüksek mühendisi Enver Kırımlı (61), 7 Nisan’da meydana gelen don olayı nedeniyle yüzde 65 verim kaybı yaşadıklarını söyledi. Kırımlı, “Yaklaşık 14-15 yıldır Edirne’de bu türden bir doğa olayı yaşanmamıştı” dedi.

İmamoğlu’ndan sert çıkış: Başlarına bir şey gelirse sorumlusu…

İmamoğlu, “Atalım içeri sonra bir şekilde delil buluruz’ diyorsunuz. İftiralar ve iftiracılar dışında bir şey bulamadıkça daha da hırçınlaşıyorsunuz.” düşüncesini dile getirdi.

‘Çalışanlarımızı 100 milyon dolarla ayartmaya çalışıyorlar’

OpenAI CEO’su Sam Altman, Meta’nın kendi şirketinden çalışanları transfer etmek için 100 milyon dolarlık imza ücreti teklif ettiğini açıkladı. Açıklama, Altman’ın kardeşi Jack Altman’ın sunduğu “Uncapped” adlı podcast prodarmında yapıldı..

İsrailli bakan: Müzakere yok saldırılar sürecek

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, çatışmaların sonlanmasına ilişkin İran ile müzakere yapılmadığını belirtti. İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, bazı yabancı ülkelerin İsrail’deki büyükelçilerine Bat Yam kentinde bilgi verdi. Saar, çatışmaların …

İsrail İran’ı vurmaya devam ediyor

İsrail’in İran’a yönelik saldırıları sürüyor. İsrail Ordusu İran’ın İsfahan bölgesine karşı yoğun bir saldırı başlattı. Bölgede bir rafinerinin hedef alındığı ve şiddetli patlamaların devam ettiği öğrenildi