Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Dijital Kira Sözleşmesi Çalışması Emek Aşmaya Devam Ediyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dijital kira sözleşmesi projesi, ikinci aşamaya geçiyor. İlk aşama Kasım 2024’te tamamlandı ve bu aşamada taşınmaz sahipleri, e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyorlardı. Yapılan yeni düzenleme ile artık emlakçılar da bu sürece dahil edilebilecekler.

Mevcut sistemde, mülk sahipleri e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” bölümünde sözleşme hazırlıyor ve kiracılar da bu sözleşmeyi onaylayarak işlemi tamamlıyordu. Zaman damgalı barkodlu belgeler eklenen sözleşmelerin doğrulama işlemleri yine e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyordu.

Bununla birlikte, emlakçıların süreçten dışında kalması uygulamada eksiklik yaratıyordu. Tapu ve Kadastro Entegrasyonlu Dijital Belgelendirme (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, yapılan yeni düzenleme ile artık emlak danışmanlarının da resmi olarak bu sürece dahil olabileceğini açıkladı. Akçam’a göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden mülk sahipleri emlakçılara yetki verebilecekler. Bu sayede emlak danışmanları, sözleşmeyi kiracıya dijital ortamda iletip barkodlu belge oluşturabilecekler. Bu adım, emlakçıların mesleklerini dijital ortamda resmi şekilde icra etmelerine olanak tanıyacak.

“Kira Sözleşmeleri Artık e-Devlet Üzerinden Yapılmalı”

Akçam’a göre, kira sözleşmelerinin ileride e-Devlet üzerinden yapılmasının zorunlu hale gelmesi gerekiyor. Bu sistem sayesinde kiracı güvenilirliği, mesken süresi ve kira artış oranı gibi önemli bilgilerin Bakanlık tarafından sağlıklı bir şekilde belirlenebileceğini belirtti.

Ayrıca, Borçlar Kanunu’na göre kefilin ıslak imzası zorunluluğuna ilişkin dijital çözümler üzerinde çalışmalar devam ediyor. Sistem zorunlu hale geldiğinde, kira sözleşmelerine ilişkin birçok uyuşmazlığın önlenebileceği, kayıt dışılığın azaltılabileceği ve dolandırıcılık olaylarının engellenebileceği bekleniyor.

Related Posts

Kaynaşlı’da 100 Bin Sazan Bırakıldı

Topuk Yaylası Göleti’ne 100 bin sazan yavrusu salındı, bölge balıkçılığına katkı amacıyla.

Kurtalan’da Ekmeğe İndirim!

Siirt’in Kurtalan ilçesinde bir işletme, ekmek ve unlu mamullerde büyük indirimler başlattı.

Gaziantep’te 300 kilo kaçak çay ele geçirildi

Gaziantep’te 3 farklı adreste yapılan aramalarda 300 kilo kaçak çay ele geçirilirken, 1 şüpheli gözaltına alındı.

İnönü Belediyesi’nin TMO Alım Noktası Üreticilere Hizmet Vermeye Devam Ediyor

Geçtiğimiz yıl hizmete açılan Toprak Mahsulleri Ofisi alım noktası, bu yıl da çiftçilere buğday kabulüne devam ediyor. Üreticiler, İnönü Belediye Başkanı Serhat Hamamcı’ya desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı harekete geçti: O ödeme şekli yasaklanıyor!

Gelir İdaresi, ödeme sistemlerinde usulsüz kullanımı önlemek için yeni düzenlemeler hazırlıyor. Başkasına ait POS cihazı kullanımı yasaklanacak. Perakende satış yapan mükellefler için yeni nesil cihazlar zorunlu hale geliyor.

Yine eşek eti skandalı! Pide harcı ve pastırmanın içinden çıkanlar pes dedirtti

Tarım ve Orman Bakanlığı düzenli olarak gıdada taklit ve tağşiş yapılan ürünler ve sağlığı tehlikeye düşüren ürünler listesini güncelliyor. Son listede pastırma, pide harcı, isot, tatlı toz biber, sucuk ve peynir ürünlerinin içinden çıkanlar pes dedirtti. İşte detaylar…